Kész a levendulaszirup - a lányom alkotása. Ezt használjuk majd a mesés levendulatortához, remélem, hamarosan.
És egy saját kreáció: kajszi-őszibarackdzsem levendulával.
Hozzávalók:
- 1kg kajszibarack
- 2kg őszibarack
- kb.1,5kg cukor vagy nyírfacukor (kóstolni szoktam, nehogy túl édes legyen - a baracktól is függ)
- 1 citrom leve
- egy nagy löttyintés levendulaszirup (a fenti recept alapján)
- 1tk levendulavirág (ha nincs szirup, több virág mehet bele, ízlés szerint)
A barackokat megmosom, kimagozom, az őszit meg is hámozom, és nagyobb kockákra vágom. Lecukrozom. Néhány óra múlva felteszem főni.
Fél óra múlva kicsit meggyötröm botmixerrel, hogy ne maradjanak benne nagy darabok, de pépes se legyen.
Visszateszem a tűzre, belecsavarom a citrom levélt, hozzáadom a levendulaszirupot.
Ha elég sűrű (tányérra cseppentve ellenőrizhető), lekapcsolom a lángot, és hozzáadom a friss levendulavirágot.
Közben és a végén is kóstolok, ha kell még bele virág, teszek bele. De csak óvatosan a levendulával: nagyon intenzív az íze, és ha eltúlozzuk, szappanízű lesz a dzsem!
Ha elégedett vagyok vele (ezzel most nagyon!), üvegekbe töltöm, pár percre fejre állítom az üvegeket, és száraz dunsztba teszem másnapig.
Végül felcímkézem és felteszem a kamrapolcra. Csodás, izgalmas, gyönyörű!
És nagyon fontos: tegyetek el befőttet is! Recept: Kispál és a Borz