összekötözünk, enyhén sós, cukros vízben néhány perc alatt megfőzzük. Ha ezután már csak egy kis vinaigrette-mártást teszünk rá vagy belekeverjük egy üde tavaszi salátába, úgy is fenséges.
Kapható fehér és zöld – színe attól függ, hogy a fiatal hajtásokat (asparagos) érte-e napfény: ha a föld fölött növekedtek, zöld színük lesz.
Én a zöldet szeretem jobban, mert annak elég a fás végét lepattintani, nem kell meghámozni, s már mehet is a forró vízbe vagy a sütőbe (fűszerekkel, morzsával, vajjal, sajttal, hmmmm!). A spárga előkészítéséhez és elkészítéséhez profi tippeket és recepteket találtam Bűvös Szakácsnál.
A királyi éteknek tartott spárga nagyon egészséges:
- gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, valamint folsavban – a zöld változatban több a C-vitamin, a klorofill és a karotin is,
- van benne sok kálium, kalcium, foszfor, vas, nátrium, ón, szilícium, molibdén,
- sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat tartalmaz,
- 95 százaléka víz,
- könnyen emészthető rostok és
- kifejezetten kevés kalória (20kcal /100g) van benne, így az egészséges fogyókúrához ideális!
Gyógyhatása:
- vízhajtó, így segíti a méregtelenítést és jó hatással van a keringésre,
- segít a vesekő eltávolításában,
- enyhe hashajtó,
- jótékony hatással van a máj és az epe működésére,
- vérnyomáscsökkentő,
- szépíti a bőrt
- és ajánlott másnaposság ellen.