A birsalmát szagolni, ízlelni, sütni-főzni-befőzni kell. Nem tudok neki ellenállni, és nem is akarok!
Régen volt ilyen szép a birsalmánk, mint most. A szüret után egyelőre rekeszekben várja a feldolgozást, de már most is csodálatos élményt nyújt: nemcsak vidám élénksárga színével, hanem fantasztikusan aromás illatával. Belengi az egész előszobát, és jó kedvre derít, amit belépek.
Jótékony hatásai:
- Rengeteg C-vitamin van a nyers birsalmában,
- igen sok P-vitamint tartalmaz, ezáltal segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását, valamint
- kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is, almasavat és csersavat tartalmaz,
- hűsítő jellege miatt ajánlott gyulladásokra (száj-, garat-, bélgyulladás - napi fél pohárral),
- gazdag rosttartalma miatt jó a székrekedésre, serkenti az emésztést, csillapítja a puffadást,
- antocián tartalmának köszönhetően a baktériumok okozta hasmenést is gyógyítja,
- erős menstruáció esetén ajánlott naponta három fél pohár birsalma lét fogyasztani.
- reumás fájdalomra is a levét javasolják,
- pektintartalma révén szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet,
- nyákoldó hatású,
- nyugtató.
A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják Szárított levele is gyógyhatású.
Herkules aranyalmája, amely örök ifjúságot, egészséget és halhatatlanságot adott. Innen ered az a szokás, hogy a mielőbbi gyermekáldásért birsalmát kapott az ifjú feleség az esküvő után. Birsalmát adott Paris is – ha nem is emiatt – Afroditénak.
Még nem döntöttem el, mi minden készül belőle az idén, általában almával kevert lekvárt (nagy pektintartalma miatt remekül besűríti kis mennyiségben is) és birsalmasajtot csinálok abból, ami a sütés-főzésből megmarad. Sokféleképpen használható még, készülhet belőle befőtt, szörp, kandírozott gyümölcs, zselé, bor, likőr és pálinka is. (A kedvencem a birspálinka!)
Használom sültek mellé (együtt sütve) és pürének, isteni belőle a leves, finom ízt ad a savanyított/kovászolt káposztának, szegfűszeggel és fahéjjal párolva nemcsak kompótnak finom, hanem süteménytölteléknek is isteni.
Most mindenekelőtt összedobok belőle egy birsalmás morzsasütit - ez gyors és nagyon finom.
Recept:
Fél kilónyi birsalmát - esetleg almával keverve - jól megmosok, ledörgölöm róla a bársonyt, kimagozom és kockára vágom.
Serpenyőben megpárolom 3 ek barna cukorral vagy mézzel, jó sok fahéjjal, kevés citromlével és vízzel. (Úgy is készítettem már, amikor nem fogyóztunk, hogy a cukrot összeolvasztottam egy kevés vajjal, és erre szórtam a gyümölcsöt.)
Kevergetve pár perc alatt félpuhára párolom.
Ha kész, egy tepsi aljába öntöm.
Elkészítem a morzsát: 50g lisztet, 50g zabpelyhet (esetleg valamilyen arányban durvára darált diófélét), 25g cukrot és 50g vajat összemorzsolok.
Ezt a gyümölcsre szórom.
Sütőben 180 fokon 20 percig lefedve, majd 5-10 percig fedő nélkül aranyszínűre sütöm.
Az alja csodásan karamellizálódik, a teteje ropogós!
Forrás: kaldeneker.hu, hazipatika.com, bien.hu