Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.07.05. 23:58 Anti-Agent

Lyon – „Az élet nem kivi!”

Címkék: utazás jó hely feltöltődés Lyon

„La vie c’est pas un kiwi!” – szembesültem minden reggel a tűzfalra festett felirattal, pedig kikapcsolódni és feltöltődni ruccantam ki Lyonba néhány napra. A mi habostortánkra hajazó megállapítás azt sugallja, hogy nem mindenkinek akkora élmény ez a város, mint nekem.

only_Lyon.JPGTuristának lenni viszont igen jó itt, főleg, ha az ember elsősorban látni szeretne, fogyasztani meg csak módjával.

Lyon különlegessége, hogy két folyó – a Rhône és a Saône – találkozik itt, kies félszigetet képezve. Ez, valamint a jobb oldal dombjai meghatározzák a város arculatát és hangulatát. A kellemes kis hidakon gyorsan bejárhatók a város belső terei, főleg, ha az ember felpattan egyre a több száz helyen bérelhető és lerakható kerékpárok közül.

A Saône patján hétvégén olyan piacot találtunk, hogy csak csorgattuk a nyálunkat. Biztos eszembe fog jutni néhányszor, amikor kimegyek a Bosnyákra. És nem csak a káprázatos választék és annak gusztusos kiállítása, hanem az eladók kedvessége miatt is.

Amúgy megintcsak nem találtam nyomát sem a rátartiságnak és a külföldiekkel szembeni ellenszenvnek, amit gyakran állítanak a franciákról. Többször is előfordult, hogy amikor látták a kezemben a térképet, a biciklis, vagy a buszsofőr megkérdezte, segíthet-e. Ugyanilyen kedvesek voltak, akiktől útbaigazítást kértem, és biztos, hogy nem csak azért, mert franciául beszéltem.

A város körülbelül fele akkora, mint Budapest, és kétszer olyan élhető. Az autósok és a buszsofőrök például Rhone_partja.JPGvégtelen nyugalommal tűrik, hogy a gyalogosok és a rengeteg kerékpáros minden piros lámpán átmegy. Zöld lámpánál csak turistát láttam átkelni.

A Rhône partjának egyik szakaszát szerencsére meghagyták a gyalogosoknak, piknikezőknek. A két híd között füves parkban azonnal megjelentek az sütkérező, piknikező lyoniak, amint kisütött a nap.

Itt szokott állni a turisták egyik kedvelt látványossága, az Only Lyon óriásbetűkből kirakott felirat. Persze mi is le akartunk vele fényképezkedni, de hiába kerestük. Teljesen véletlenül találtunk rá a Régi Lyon egyik terecskéjén, ahová egyik napról a másikra átszállították.

Ugyanilyen váratlanul bukkannak fel itt ott a városban a régi körhinták, amelyek tényleg valami kedves, múlt századeleji hangulatot varázsolnak a korabeli és az azóta épített, de többnyire ízlésesen beágyazott modernebb házak közé.

 Én maximálisan megkaptam Lyontól, amiért jöttem, ha nem is kivi formájában. Ízelítőnek néhány kép, aztán majd jön a többi is...

folyo_es_domb.JPG

Könyvek a folyóparton, könyvek a kapualjban.

konyvarusok_a_Saune_partjan.JPG

konyv_arkad.JPG

Ezeket a marionett-figurákat a XVIII. században találta ki egy helybéli selyemszövő, aki elvesztvén állását azt találta ki, hogy fogorvosnak áll és pácienseit bábelőadással fogja szórakoztatni. A jobbszélső Guignol - a lyoni Vitéz László. Ő az okos, a bátor, a jószívű kedvenc a ma is népszerű előadásokon.

DSC_0367.JPG

A lyoniak nem szeretik a szürke tűzfalakat. A festett falakon a festő is festett.                                  

tuzfalfestes.JPG

A pétanque sosem hal ki: a fiatalok ugyanúgy játsszák a kis terecskéken, akárcsak az idősebb korosztály.

petanque.JPG

Átsétálni jó...

gyaloghid.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr835393070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása