Nekem a hosszúkás francia retek a legszebb a kertemben, a hónapos valahogy mindig girnyó és nagyon csípős. A piacon nem szívesen veszem meg belőle a primőrt, félek, hogy túl sok plusz van benne (attól olyan hatalmas már áprilisban). Pedig nem kell hozzá semmi extra, csak egy vajas kenyér.
A tavaszi retek az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk.
Van benne például sok
- C-vitamin (20-50mg/100g) (sokakat mentve meg a skorbuttól hajdanán),
- A- és B-vitamin,
- kálium, foszfor, vas, magnézium és folsav.
Erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontok, a fogak egészségében is szerepet játszik. Mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény, segíti a magas vérnyomás csökkentését.
Nyersen fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. A retek nagyon hasznos eleme lehet a tavaszi méregtelenítő kúránknak, mivel hatóanyagai segítenek a salakanyagok kitisztításában.
Mustárolaj-tartalma révén antibakteriális és gombaölő hatású, oldja a nyákot és csillapítja a köhögést így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.
Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Természetgyógyászok szerint rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.
A népi orvoslás még ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény ellen, valamint a tavaszi virágpor-allergiák tüneteire. Sóval kinyert levét szeplők halványítására használták, használják.
A retket már a középkor óta vágyfokozóként, potencianövelőnek ismerik. Egyes források szerint a harciasságáról és termékenységéről ismert germán Thor isten szent növénye volt.
Fogyókúrázóknak is ajánlott, mivel sok benne a rost, ám alacsony az energiatartalma (15 kcal/100g).