Epres-rebarbarás tiramisu
Tiramisura vágytam. A kertben éppen leszedtem a rebarbarát, eprem is volt a piacról (sajnos a kertemben még csak pár szem piroslik). És már össze is állt a recept!
Lássuk először a piskótát: nem babapiskóta, mert nem szeretem, és legfeljebb 10 perc összeállítani a piskótatésztát.
Hozzávalók:
5 tojás, 5 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 5 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna
Az 5 tojás sárgáját habosra keverem a cukorral és a vaníliakivonattal. Hozzáadom a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. Beleforgatom az 5 tojásfehérje keményre vert habját. Kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt gáztepsiben 180°C fokon 25-30 perc alatt megsütöm. Kiborítom a tepsiből és kihűtöm. Még jobb előző este megsütni és éjszaka fedetlenül szárítani.
A rebarbara savanykás réteggel gazdagítja a gyümölcstiramisut.
Hozzávalók: 300g rebarbara, 50g barna nádcukor vagy nyírfacukor, fahéj, víz
A cukrot alacsony lángon megolvasztjuk, rádobjuk a hámozott, centis darabokra vágott rebarbarát, megszórjuk levés fahéjjal. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. 4-5 perc alatt puhára pároljuk.
És jöhet a rétegezés...
Hozzávalók:
2-3 dl eperszörp (vagy amilyen kéznél van, felnőtteknek likőrrel is készítheted, én a tavalyi eperdzsem készítésekor leöntött szörpöt használtam)
500g eper, 500g mascarpone, 3-4 evőkanál nyírfacukor (vagy porcukor :( ), 3dl habtejszín
A piskótát 5x5 centis kockákra daraboljuk, és megmártjuk a szörpben. Egy rétegben lerakjuk egy tál aljára. Ráterítjük a rebarbarát. Majd az édesített mascarpone fele következik. Erre terítjük a következő réteg megmártott piskótát, amit kirakunk félbe vágott eperszemekkel (10-12 szemet hagyjunk meg a díszítéshez). Rákenjük a maradék mascarponét. A tetejére egy réteg keményre vert, enyhén édesített tejszínhab kerül. A maradék egész eperszemekkel díszítjük. Érdemes tálalás előtt behűteni.