Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.11.27. 08:06 Anti-Agent

Várak, bazaltzuhatag, őszi erdő

Címkék: utazás túra természet egészséges életmód jó hely geopark

JÓ HELY: Novohrad - Nógrád Geopark

 

Somosko_vara.jpgVoltál már geoparkban? Biztosan, csak talán nem tudod, hogy az volt. Én is voltam már többször Észak-Nógrádban, de mostanáig fogalmam sem volt róla, hogy például Salgótarján környéke egy geopark része. Mégpedig világ első országhatárokon átnyúló nemzetközi geoparkjáé.

Hát, csodák vannak itt! Ide tartozik a palóc vidék, az Ipolytarnóci Ősmaradványok és sok gyönyörű vár-várrom. Most csak néhányat sikerült bejárni, de bőven maradt ok, hogy visszatérjünk.

Somoskői vár

Somoskő vára a magyar-szlovák határon áll: trianon után falustól Szlovákiához csatolták, s bár két évvel később Somoskő visszakerült a magyar oldalra, a vár maradt a túloldalon. A vár nagyon szép állapotban maradt fenn, és látszik rajta a gondos helyreállító munka is. A kilátás csodálatos a környező hegyekre, erdőkre.Somosko_vara_kodben.jpg

A vár magját a Kacsics nemzetség emeltette a 13. század második felében.  Egy ideig Csák Máté hűbéri köréhez tartozott, aztán Anjou Károly idején került királyi kézbe, aki egyik hívének, Szécsényi Tamás bárónak adományozta. Majd a Losoncziak birtoka lett. A török idején két évtizedig ellenállt a hódításnak, aztán amikor Ali füleki bég 1574-ben a vár elfoglalására indult, az Ungnád Kristóf által kinevezett várkapitány annyira megrémült, hogy az éj leple alatt elszökött… Később Pálffi Miklós serege közeledtével a török a várat elhagyta. Ungnád halála után özvegye, Losonczi Anna, Forgách Zsigmondhoz ment feleségül - s vitte hozományul Somoskő várát... A kőhajításnyira magasodó Salgó vára pedig egy időre Balassi Bálint birtoka lett. E helyhez fűződik Balassi Bálint és Losonczy Anna szerelmi históriája.

 

A várat később átépítették és megerősítették, hatalmas ágyútornyokat emelve. II. Rákóczi Ferenc hadjárata során 1703-ban a vár őrsége a fejedelem mellé állt. A szabadságharc bukása után a király elrendelte a lerombolását, de csak részben hajtotta végre birtokosa… Így maradt fenn. Fiatal korában Petőfi Sándor is járt erre, romjaiban is Somosko_var_biciklivel.jpgmegcsodálta a vár szépségét, építőköveit. Ennek emlékét őrzi a vár alatt található a Petőfi Emlékkunyhó.

Somosko_magyar_szlovak_hatar.jpgA múlt században a magyar turisták csak a vár tövébe emelt kerítésig juthattak, és csak húsz kilométeres kerülő és egy határátlépés után juthattak a várba. Később már csak útlevél kellett a kerítésnél. Erre emlékeztet még a pár évtizeddel előtti időkből itt maradt határ-tábla és -sorompó.

Ma már óta szabadon látogatható. Jó kis mászás fel a várba - akár kerékpárral is, aztán a hegyoldalban a kőzuhatagtól a patakig.

 

 

Bazaltzuhatag, kőtenger

bazaltzuhatag_Somosko.jpgA somoskői vár északi oldalán található a világhírű bazaltzuhatag Ez az egyik legszebb természeti jelenség, amit éltemben láttam!

A hegy gyomrából kiömlő bazalt itt íves-oszlopos formában szilárdult meg. A világon mindössze még három helyen található ez a geológiai ritkaság. A bazalt kihűlése során öt-és hatszögletű karcsú oszlopok képződtek, amelyek helyenként a 9 m magasságot is elérik. Ezek egy részét használták a somoskői vár építéséhez. Másik részükből Bécs macskaköveit faragták.

A bazaltorgona a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény része is egyben.

A vulkáni kúp lábai körül kőtenger és kőfolyás halmozódott fel a durva kotenger_Somosko.jpglejtőtörmelékből az elmúlt 2,5 millió év során.

A bazaltorgonától érdemes lesétálni a hegyoldalban kialakított erdei úton a csörgedező kis patakhoz, ahonnan visszanézve igazán sejtelmes a csaknem 500 méter magasan ködben úszó vár látványa. Itt halad a Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény.

Salgó vára

Salgo_var_bazaltorgonak.jpgSalgótarjántól északra, a Salgóbánya település feletti Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni kiemelkedésén áll Salgó vára. Nevének jelentése fénylő, ragyogó. A 13. században, a tatárjárás után építették a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai. Voltak itt urak a Széchenyiek és Csák Máté is. A törökök furfanggal vették be a várat: fatörzseket raktak fel a dombra ágyúnak álcázva, a várbeliek pedig inkább feladták a várat a szabad elvonulás fejében. Később visszafoglalták ugyan a magyarok a várat, de 1593-ban szétlőtték és leégett. Később többek között a Balassa, majd a Jankovich családé volt - ekkor látogatta meg Petőfi Sándor is, de már nem akadt akadt, aki felépítse, hiszen katonai jelentősége véget ért, így a következő évszázadok alatt erősen lepusztult. Az 1980-as években tárták fel és kezdték meg a helyreállítását.

A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre. Feltűnik innen a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny vonulata, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható.
Salgo_vara_Somoskorol.jpg
A vár egész évben szabadon, ingyenesen látogatható.

Tavaszi-nyári túrajavaslat: Somoskő várából hegyen-völgyön-erdőn át átsétálni a Salgói várba.

Mi a geopark?

Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network), amelynek napjainkban már 54 tagja van.

Somosko_varalja.jpgEgy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt egyaránt kiemelkedő. A geoparkok területén jelentős történelmi, kulturális és ökológiai értékek is vannak.
Magyarországon egyelőre két geopark van: a 2009-ben megalakult Novohrad-Nógrád Geopark és a 2012-ben csatlakozott Bakony-Balaton Geopark.

Forrás:  http://www.nogradgeopark.eu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr955651109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása