Megfelelő, egészséges táplálkozással csökkenthető a depresszió súlyossága, illetve kialakulásának esélye.
A University of Eastern Finland kutatói 2000 férfi bevonásával végzett kutatás eredményei szerint van összefüggés a súlycsökkenés, az egészséges fogyókúra és a depresszív tünetek csökkenése között. A kutatás azt is megerősítette, hogy az egészséges étkezés a megelőzésben is nagy szerepet játszhat.
A depresszióban szenvedők gyakran nem étkeznek megfelelően és a szükségesnél kevesebb tápanyagot vesznek magukhoz. Ugyanakkor az egészséges étrend – zöldségek, gyümölcsök, magvak, teljes gabonák, baromfihús, hal és alacsony zsírtartalmú sajtok – mérsékelte a depressziós tüneteket és csökkentette megjelenésük esélyét a vizsgált periódusban.
Az egészségtelen ételek – kolbász, felvágottak, cukortartalmú desszertek és rágcsálnivalók, cukrozott italok, iparilag feldolgozott élelmiszerek, péksütemények és sült burgonya – ugyanakkor növelték a komoly depressziós tünetek gyakoriságát.
Néhány korábbi vizsgálat megállapításaival ellentétben a B12-vitamin és az Omega-3 zsírsav mennyisége, illetve az Omega-6 zsírsav csökkentése az Omega-3 javára, a teafogyasztás, illetve a teljes koffeinbevitel és a depresszió kockázata között nem találtak összefüggést a vizsgálat során.
A depressziós az egész világon az egyik vezető egészségügyi probléma, és óriási hatással van mind társadalmi és gazdasági szinten, mind az egyén életminőségére. Nemcsak a gyógyítása, hanem a megelőzése is óriási kihívás, és új megközelítéseket kíván: a táplálkozás és más életmódbeli tényezők újabb lehetőségeket rejthetnek.
Forrás: ScienceDaily.com. A teljes kutatási anyag letölthető innen.
Fotók: binatafoods.kbo.co.ke, besthomecaremn.com