A fordított torták - mint a legjobb dolgok általában - véletlen születtek.
Állítólag a Tatin nővérek egyszerűen kifelejtették a tésztát a gyümölcs alól, úgyhogy a tetejére tették, majd sütés után megfordították. Akárhogy volt is, jól volt.
Sokféle gyümölcsből elkészíthető, bár a klasszikus változatban alma szerepel. Én most a még tartó szilvaszezont használtam ki.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200g liszt
- 150g hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 3 ek jéghideg víz
A gyümölcshöz:
- 250-300g szilva (ide behelyettesítheted az almát, a körtét, a barackot, az ananászt)
- 100-150g (barna)cukor a gyümölcs édességétől függően (édes szilvához elég 100g, savanyú almához inkább a 150g)
- 70g vaj
A tésztához a lisztet elmorzsolom a kockára vágott vajjal. Hozzáadom a tojássárgáját, a sót és a hideg vizet. Összegyúrom és fél órára hűvösre teszem.
A sütőt előmelegítem 190 C fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből.
A barna cukrot a vajjal olyan serpenyőbe teszem, amit utána be tudok tenni a sütőbe. Összeolvasztom őket, majd a gyümölcsöt szépen elrendezve, szorosan, vágott felével felfelé ráteszem a cukros vajra. Tíz percig párolom, közben locsolgatom a szafttal a szilvákat.
A tésztát a serpenyő átmérőjénél kicsit nagyobbra kinyújtom, majd ráterítem a gyümölcsre. A széleit betűrögetem.
30 percig sütöm, majd 5 perc nehéz várakozás után tányérra borítom.
Forrón is, langyosan is isteni, egy kis sűrű tejföllel vagy tejszínnel (pláne, e kettőt összekeverve crème fraîche-sel) meg még istenibb.