A társas kapcsolatokat ápoló emberek tovább élnek - ezt már számos kutatás, statisztika bizonyította.
A jó emberi, baráti kapcsolatok hosszabb, egészségesebb és boldogabb életet hoznak.
Korábbi tudományos kutatási eredmények szerint az egészséges szociális kapcsolatok:
- hozzájárulnak a hosszabb élethez,
- segítenek megküzdeni a stresszel,
- tovább egészségben tartanak,
- gazdagabbnak érezzük magunkat tőlük.
Ugyanakkor a magány depressziót, gyengébb immunrendszert és magas vérnyomást eredményez hosszú távon.
A közös örömforrások kereséséhez hozzátartozik a közös ünneplés is. Ragadjunk meg minden alkalmat!
Mi ma a családon belül ünnepeltünk. És mivel a kisfiam hobbija a sütés-főzés, egy csodás ajándékot tervezett a mamának: meggyes csokitortát. A tésztához Gordon Ramsay receptjét használtuk fel, majd saját fejlesztésű csokikrémet készítettünk tölteléknek a meggybefőtt mellé. A bevonó egy fehér mascarponekrém, amire a csokis, meggyes, csokirácsos díszítés került.
A meggyes csokitorta receptje:
A tésztához
- A sütőt 150 fokra előmelegítettük.
- Összekevertünk 125g lisztet 2 tk sütőporral és 3 ek kakaóporral.
- A 200g puha vajat habosra kevertük 125g (nyírfa)cukorral.
- Egyenként hozzáadtuk 5 tojás sárgáját. Majd belekevertünk 2 ek erős presszókávét és 100g vízgőzön felolvasztott étcsokoládét.
- Az 5 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertük. (Mármint a gép.)
- A lisztkeveréket és a vajas krémet összekevertük.
- Hozzáadtuk a habot (először az egyharmadát alaposan belekevertük, majd óvatosan beleforgattuk a többit is.)
- A kivajazott, kilisztezett 24 cm átmérőjű tortaformába töltött tésztát 45 percig sütöttük. Kihűtöttük, majd két lappá vágtuk.
Én már akár itt megálltam volna, mert ez a tészta magában is isteni finom. Nem fojtos piskóta, hanem gazdag, szaftos, nagyon csokis süti.
A csokikrémhez kikevertünk 125g mascarponét 50g olvasztott étcsokoládéval, 3 ek kakaóporral és 3 ek porcukorral.
A fehér krémhez a maradék 125g mascarponéhoz 2 ek porcukrot adtunk.
A tésztát először megtöltöttük a csokikrémmel és a krémbe dobált meggybefőttel, majd az egész tortát bevontunk a fehér sajtkrémmel. Hagytunk egy kis csokikrémet, amelyből a kisfiam halmokat nyomott a torta tetejére, a halmokba meggyszemeket ültetett. A díszítést saját készítésű, olvasztott étcsokoládéból húzott rácsokkal koronázta. A tetejére feliratos marcipánszívet készített. Mint a Tortakirály!
Óriási sikere volt!!! Tényleg nagyon finom, az eddig kóstolt legjobb cukrászdai csokitortákkal vetekszik.