A nagypapám kenyérrel ette (már zsíros kenyérrel is hallottam), mert szerinte úgy volt a legfinomabb. Nekem éhgyomorra esik a legjobban, pince/kúthidegen a nagy melegben.
Lehet méregzöld, zöld csíkos, kerek vagy szögletes - nem is hinnéd, mennyire egészséges!
- 90%-ban vízből áll - Nyugat-Afrikában, ahonnan származik, fontos vízforrás emberek és állatok számára egyaránt;
- átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja
- kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító, ezért lábadozóknak ideális;
- kalóriaszegény (28kcal/100g), de tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat és teltséget okoz ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak;
- A-, B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitaminban és folsavban egyaránt gazdag, emellett magas kálium-, foszfor-, cink- és szeléntartalmú, de van még benne magnézium, növényi rostok, kevés vas, cink és szelén is;
- likopin nevű antioxidánst tartalmaz, amely gyorsan megköti a káros szabad gyököket ezért daganatos, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik;
- likopintartalma segítségével tompítja a nap káros sugarainak hatásait;
- már az ókorban is használták lázcsillapítóként;
- enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat;
- gyakori fogyasztása segít az ízületi gyulladások megelőzésében;
- sportoláshoz is ideális, nemcsak folyadékpótlóként, hanem sópótlóként is, akár egy izotóniás ital.
A görögdinnye húsában és héjában is megtalálható citrullin - nagy mennyiség elfogyasztása esetén - a szervezetben lévő enzimekkel reakcióba lép és argininné, azaz esszenciális aminosavvá alakul át. Ez jó a szívnek, a keringésnek és az immunrendszernek. Az arginin a nitrogén-oxid képződését segíti elő, amely ellazítja az ereket
Megtalálható benne az apigenin is, amely egy gyulladáscsökkentő, oxidációs folyamatot megelőző, valamint rákmegelőző és -késleltető hatású flavonoid.
Dinnyediéta 
Rövid, 1-3 napos diétához ideális gyümölcs a dinnye, de hosszabb kúránál közben ajánlott mértékkel zöldségeket, halat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is fogyasztani a proteinhiány megelőzésére. Három nap alatt 1 kg-t fogyhatunk úgy, ha naponta 2 kilónyi dinnyehúst eszünk meg négy részre osztva. Ha mellé mást is fogyasztunk, összesen legfeljebb 750kcal-t, napi 80-100g fogyás érhető el.
Ezzel a diétával nemcsak fogyhatsz és salaktalaníthatsz, hanem lúgosításra is kitűnő.
Közben, evés helyett farigcsálj a héjába műalkotásokat :)
Gyerekeknek, kismamáknak, májbetegeknek illetve krónikus betegségben szenvedőknek a dinnyekúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.
Lőrinc után is
Régebben azt ajánlották, hogy augusztus 10-ig, Lőrinc-napig érdemes dinnyét enni, utána kásás - "lőrinces" lesz. Ám ha kedvező az időjárás, szeptember elejéig nyugodtan lehet dinnyézni a hazaiból.
Ha száraz a szára és kong a dinnye, akkor valószínűleg édes is. A legjobb beleharapni egy nagy piros szeletbe, de variálhatjuk is: gyümölcssalátába, koktélba, jégkásába, fagyiba.
Ha mégsem, sikerült finomat venni, nehogy kidobd! Felkockázva a gyümölcshúst uborkával, paradicsommal, paprikával, fetasajttal, olívaolajjal, gyümölcsecettel, friss fűszerekkel finom salátát készíthetsz belőle
A kivájt, kicakkozott héjban felszolgálhatjuk a gyümölcssalátát vagy a bólét az nyáresti partin. Aztán a héj zöld belsejét kandírozhatod, készíthetsz belőle dinnyehéj-lekvárt, vagy akár savanyúságot is.
Ha a kertben marad éretlen, apró dinnye, egészben savanyúságként tartósíthatjuk.
Forrás: femina.hu, hazipatika.com, hoxa.hu, vital-firce.hu