Natúr, rebarbarás és gyömbéres. Egyik finomabb, mint a másik. Immár kidunsztolva, felcímkézve várják, hogy felkerüljenek a kamrapolcra.
Hét kiló eper, 400g rebarbara, 2 citrom, egy jó hüvelykujjnyi gyömbér és 3,3kg cukor (lehet nyírfa is, sőt!).
Ebből 13 üveg (2,5-3 dl) dzsemünk lett.
A megmosott, lecsumázott és feldarabolt epret lecukroztuk, az egyikbe tettünk hámozott, centisre darabolt rebarbarát, a harmadikba reszelt gyömbért. Másnap reggel mindegyikbe nyomtam citromlevet, a rebarbarásba csak kicsit, mert az úgyis savanykás.
Tartósítószer, zselésítő és más "finomságok" nálunk nem részei a receptnek! Igaz, csak elvétve marad meg nálunk lekvár, dzsem egy-két évnél tovább.
Amíg az üvegeket csírátlanítottam a mikróban (csak erre használom, erre tökéletes) és a fedőket kifőztem, a három lábasban rotyogott a háromféle eperdzsem. Amikor elég sűrűnek találtam (csepp-próba a kistányéron, valamint kóstolás), akkor betöltöttem az üvegekbe, és mentek a száraz dunsztba a nagy lavórba, takarók közé egy napra, amíg kihűltek.
És most itt vannak! Szerencsére kimaradt egy kicsi a reggelihez...