Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.05.13. 23:39 Anti-Agent

A szép nevű levélnyél: rebarbara

Címkék: gyümölcs vitamin antioxidáns egészséges egészséges táplálkozás rebarbara nyomelemek egészséges fogyókúra

A héRhubarb-timperley-early1.jpgtvégén, mikor szedtem a rebarbarát az epres-rebarbarás tiramisuhoz, arra gondoltam, mennyire kedvelem is én ezt a lapuszerű óriást.

Kicsit sok helyet foglalnak a tövek, de nagyon hálás dolog foglalkozni velük. Nem túl igényesek, a félárnyékban is szépek. Hónapokon át szedhető, lankadatlanul növeszti óriási leveleit.

Sok mindenért szerethetjük: finom, kalóriaszegény és tele van értékes anyagokkal.

Szedni csak áprilistól júniusig, majd szeptember-októberben jó, mert utána nagyon megnövekszik oxálsav-tartalma, aromája gyengül, s a növény is erőt gyűjt.

Sajnos a piacokon ritkán lehet kapni, pedig üdítő, tél végi vitaminbomba. Nagy mennyiségben tartalmaz a B1-, B2-, A- és C-vitaminokat, valamint niacint, s olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, foszfor, magnézium, szelén és vas. Éppen ezekből fogytunk ki tavaszra!

 Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav(sóskasav)-tartalmaz adja. Remek salaktalanító, vér-, illetve vesetisztító, ám akiknek vesekövük van, ne nagyon fogyasszák, mert oxálsav-tartalma miatt kőképződésre hajlamosít. Ráadásul csökkenti a bélből a kalcium-felszívódást és csökkenti a vér kalciumszintjét, ezért érdemes tejtermékkel együtt fogyasztani, mert akkor sav akkor inkább a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s a szervezet kalcium-tartalékait nem veszélyezteti.

Jó hír, hogy 100 g rebarbara mindössze 16 kcal-t tartalmaz.

Egyik legfontosabb tulajdonsága antioxidáns hatása, amelyet magas (még a répáét is meghaladó) karotinoid-tartalma is fokoz.

Gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatása is van. Kezelhetjük vele a fogínygyulladást, de akár a gyomorfekély miatt kialakuló vérzéseket is megelőzhetjük a fogyasztásával.

A bélrendszerben található gombás betegségek - például Candida fertőzések - esetén is segíthet.

Az emésztésre is jó hatással van: étvágyjavító és a hasmenéses panaszokat is enyhíti.

Ugyanakkor levele és gyöktörzse sok  antrakinon-származékot tartalmaz, amely nagy dózisban mérgező: bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat. Használják ugyan a népi gyógyászatban hashajtónak, bélműködés-szabályzónak és étvágyjavítónak, de a konyhából inkább száműzzük a kertbe, ugyanis áztatott levét nem állhatják a levéltetvek. Esetleg fessünk vörösre porított gyöktörzsével hajat, textíliát, gyapjút.

A frissen vágott rebarbaraszárat hűtőszekrényben napokig eltarthatjuk, sőt le is fagyaszthatjuk.

A hámozott darabokat rövid ideig is elég párolni, mert hamar szétfő. Mindenképp édesíteni kell, hogy savanykás ízét enyhítsük. Legjobb barátja az eper/szamóca, de más idénygyümölcsökkel is jól társítható. Jól illik hozzá a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér.

Nem csak édességekhez érdemes kipróbálni, kompótként, mártásként sültekhez is finom.

 A rebarbarát valószínűleg mintegy 4500-5000 éve ismerik. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben található. Őshazája Ázsiában Tibet környékén található, Európában csak az 1700-as évek környékén jelent meg. Közép-Ázsiában közel negyven rebarbara-fajt ismernek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr545299209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása