Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2014.08.11. 21:59 Anti-Agent

Miért igyunk langyos vizet hőségben?

citromos_viz.jpgBorzadva gondolok a meleg teára, vagy az állott vízre a tikkasztó hőségben. Minden vágyam egy jó hideg, szénsavas gyömbérsör.

Pedig ennér rosszabb kombinációt aligha találhatnék, ha kimelegedtem.

Az édes, szénsavas, alkoholos részét értjük. De mi a baj a hideggel? Az, hogy sokkolja a felhevült szervezetet.

A test normális hőmérséklete 37 Celsius-fok körül van. A hőségtől felhevült szervezet ennél jóval melegebb is lehet. Ettőli a bőr pórusai és az erek kitágulnak, és így azokon keresztül könnyebben áramlik a vér, amit a bőr felületi párolgása hűt az izzadás révén. Így tudja a szervezet biztosítani az optimális a belső hőmérsékletet.

Ha ilyenkor a szervezetbe hirtelen nagy mennyiségű, jóval hidegebb folyadék kerül, például legurítunk egy üveg 7-8 fokos gyömbérsört, az valóságos sokként hat szerveinkre, és még inkább megterheli az amúgy is túlerőltetett rendszert. A gyengébb, idősebb szervezet szélsőségesen reagálhat ilyen hatásra, és akár infarktus is bekövetkezhet. A szív és érrendszer mellett a gyomor és a belek is kárát látják a túlzottan lehűtött folyadék hirtelen bevitelének.

Kánikulában, tehát, a legjobb langyos vagy legalább szobahőmérsékletű folyadékot inni. Ezek közül is a tiszta zold_tea.jpg(sőt tisztított) víz az ideális. Bár egy-egy csésze langyos zöld tea, esetleg egy pohár langyos, citromos víz is jót tesz. A jeget felejtsük el! (Úgyis csak felhígítja az italt.)

Nem hangzik jól? Első hallásra valóban nem kívánja meg az ember, de meg lehet szokni. Az biztos, hogy jól járunk vele.

Természetesen a mennyiség is fontos: hőségben legalább 2-4 liter folyadékkal kell pótolni a napi vízveszteséget. persze nem egyszerre! A legjobb, ha rendszeres időközönként, minimum óránként iszik pár deci folyadékot az ember.

Semmiképpen se indulj útnak, még bevásárolni sem egy palack víz nélkül, sportoláshoz és hosszú utazáshoz pedig többet is érdemes betárazni.

 

8 komment

2014.07.13. 12:15 Anti-Agent

Napfényfüggők

Címkék: napfény egészséges életmód

golya_feszekben.jpgKi ne érezné úgy egy hideg, szürke, komor tél végi napon, hogy bármit megadna egy langyos napfürdőért? Aztán amikor ránk zuhan a kánikula menekülünk az árnyékba - és örülünk pár olyan felhős napnak, mint a mai.

Persze nem mindenki. Vannak, akik órákig képesek süttetni magukat a tűző napon.

Na, ők lehet, hogy napfényfüggők.

Amerikai kutatói szerint, nem kizárt, hogy létezik ilyesmi. A Massachusetts General Hospital és a bostoni Medical School kutatói megállapították, hogy a napsugárzás UV-sugarai növelhetik az endorfin szintjét, a drogok által kiváltott eufóriát okozva, s így ez is kialakíthat függőséget.

Kísérletüket borotvált egerekkel végzeték, rendszeres, alacsony dózisú UV-fénynek tették ki őket, és hetente vettek tőlük vérmintát. A boldogságérzetet keltő és a fájdalom érzését csökkentő endorfin szintje fokozatosan nőtt az egerek vérében.

Úgy reagáltak, mintha például heroint, morfiumot , vagy más ópiát-alapú kábítószert kaptak volna. Egészen addig, amíg ópiátblokkoló gyógyszert nem adtak be nekik. Akkor ugyanis elvonási tünetekkel reagáltak, és kétségbeesetten keresgélték az UV-forrást, hogy elkerüljék az emberi tünetekhez hasonló fogvacogást, remegést.

A kutatók számára még nem egyértelmű, hogy ezek az eredmények mennyiben fordíthatók le az emberre, hiszen sokan vannak, talán a többség, akikre a napfény azért nincs ilyen hatással. Ám talán megmagyaráz valamit abból, emberek miért égetik magukat órákig a napon vagy mennek rendszeresen szoláriumba még mindig azok után, hogy egyértelműen bizonyították ezek bőrrákkeltő (melanoma) hatását.

Mindenesetre respect a gólyáknak… Gondoltál már rá, milyen lehet naphosszat a gólyafészekben a tűző napon?

Forrás: johnbarron.com

 

Szólj hozzá!

2014.06.10. 22:03 Anti-Agent

Kütyük figyelmeztetnek: ne felejtsünk inni és lépni

Címkék: víz testmozgás egészséges életmód aktivitás

pedometer.jpgEzt a két szerkezetet bírom. Az egyik méri, hogy mennyit lépek, és szól, ha nincs meg a napi penzum. A másik óránként szól, hogy inni kell (vizet!).

Általában nem rajongok az ilyesmikért, de mostanában mindkettő jól jönne.

Imádok gyalogolni, de szerintem nincs meg a napi tízezer lépésem. Gyanítom, hogy még a fele sem. A munkahelyre menet és hazafelé kell valamennyit gyalogolnom, néhány este egy futóedzés is sikerül, de összességében biztos, hogy kevés ez így.

Kíváncsi lennék, hogy mégis mennyi hiányzik. Hátha nem is olyan sok, és ez inspirálna még pár körre. Van több alkalmas szerkentyű is, itt olvashatsz tesztet róluk.

A képen látható Garmin Vivofiten például piros csík figyelmeztet, ha aznap nem voltam elég serény. Ilyenbe nem ruháztam be több tízezerért. Egyelőre letöltöttem egy ingyenes appot a telefonomra, nagyjából azzal is le tudom mérni, mennyit lépek egy nap. 

A ivással is akadnak gondok. Ülök a gép előtt, dolgozom, és elfelejtek inni. Egyszer csak arra ébredek, hogy kiszáradtam. Akkor ledöntök több pohárral. Nem ideális…

De ha lenne egy ilyen üvegem, amelyik óránként meglengetné a figyelmeztető zászlót, bizony hálás lennék neki.

Forrás: 

Szólj hozzá!

2014.05.23. 22:33 Anti-Agent

Egyszer el kellett kezdeni

Címkék: sport futás egészséges életmód egészséges fogyókúra

Mégpedig ma! Kicsit lekéstem ugyan a szezonkezdetről, de a múlt héten végre vettem magamnak egy futócipőt.

Nem csak úgy le a polcról, hanem a olyat, amit a lábamnak jó, (Nyúlcipőbolt!).

Bizonyos értelemben újrakezdtem, de az előzmény azért nem volt túl komoly. Pár hónapos futópados futkosás, több mint fél éve szüneteltetve.

Most viszont elszántam magamat. Megvan a cipő. Kinézem egy közeli futópályát, de van sok csendes járda is a környéken. Letöltöttem a telefonomra a Coach to 5k alkalmazást. (Innen kaptam az ötletet hozzá.)

Minden este volt valami. Ma már nem lehetett. Legnagyobb örömömre csatlakozott hozzám a kisfiam is. Mindkettőnkre ráfér a mozgás. A kutya volt a ráadás :)

Megcsináltuk. Jól esett. Kezdetnek nem rossz.

Kész a terv: heti 3 edzés az app segítségével. A minden reggeli jóga is marad. Már csak a plusz 2-3 erősítő edzést kellene bepréselni valahová a hetembe.

A cél: fogyni, egészséges maradni, lefutni az 5 km-t (kezdetnek), együtt sportolni a kisfiammal. Egyik klasszabb, mint a másik.

Szólj hozzá!

2014.05.21. 09:06 Anti-Agent

Ushas-mundra - a jó nap kezdetért

Címkék: energia jóga energetizálás mudra szellemi frissesség

ushas_mudra.jpgBiztos neked is vannak olyan nehéz napjaid, mint nekem ezen a héten. Már este tudom, hogy másnap föl sem szeretnék kelni. Aztán biztatom magam, hogy jobb lesz túl lenni rajta. Reggel igyekszem koncentrálni és segíteni magamon, hogy energiákat nyerjek - elsősorban önmagamból.

Ebben nem csak a napindító jógagyakorlatok segítenek. Kellemes és hasznos ilyenkor is az alábbi mudra elvégzése.

Ujjainkat fűzzük egymásba úgy, hogy a jobb hüvelykujj a balon legyen. A bal hüvelykujjat finoman nyomjuk a jobbal. A nők a jobb hüvelykujjukat tegyék a bal hüvelykujj és a mutatóujj közé, és nyomják meg a bal hüvelykujjukkal.

Naponta 5-10 percig (vagy amíg jól esik) érdemes a mudrát végezni. Bárhol, ahol éppen vagyunk. Én reggel munkába menet a buszon szoktam csinálni, ha sikerül leülnöm.

Az Ushas-mudra a 2. csakra energiáit koncentrálja, ás a magasabban fekvő energiaközpontokba irányítja. Szellemi frissességet, örömöt és új impulzusukat hoz. Harmonizálja a hormonrendszert is.

Kiegészítheted az alábbi képzeletgyakorlattal: képzeld le, hogy egy szép helyen vagy, és a napfelkeltét nézed. A Nap lassan kel fel , és te élvezed a vörös, a narancs és a sárga színek kavalkádját. Képzeld el, hogy tele vagy ifjonti erővel, új impulzusokkal, és élvezed az életet. Képzeld el, hogy tele vagy szeretettel, hogy mosolyoddal, jó cselekedeteiddel és szép dolgokkal gazdagítod a világot.

Forrás: Gertrud Hirschi: Mudrák - Az ujjak jógája

Szólj hozzá!

2014.05.09. 23:59 Anti-Agent

Jobban megy a munka, ha van hobbid

Címkék: boldogság szabadidő hobbi kreativitás kreatív energia szellemi képességek

hobbi.jpgAz összefüggés nagyon egyszerű: a hobbi javítja a kreativitást, s ez segíti a munkában való kibontakozást.

A legújabb ez irányú kutatások is alátámasztják, hogy egy hobbi rendszeres gyakorlása javítja a munkateljesítményt és a problémamegoldást. Ez bármilyen olyan szabadidős tevékenység lehet, amely aktivitást kíván. Vagyis a tévé bámulása nem számít ide, hiszen az kifejezetten passzív időtöltés. 

A San Francisco-i Állami Egyetem kutatói 350, különböző munkát végző felnőttet vontak be a vizsgálatba. Bár rendkívül sokféle hobbit jelöltek meg a válaszaikban, - érdeklődési körüktől teljesen függetlenül - 15-30 százalékkal magasabb pontszámot kaptak munkahelyi teljesítményük értékelésére mint azok, akik csak ritkán aktivizálják magukat a szabadidejükben.

A kutatás második szakaszában azonos foglalkozású embereket kérdeztek (az USA légi erejének 90 kapitányát). A hobbijuknak gyakran hódolók nem csak saját megítélésük szerint teljesítenek jobban a munkahelyükön, hanem kollégáik, főnökeik is segítőkészebbnek tartják őket.

A szabadidő aktív eltöltése képességfejlesztő, stresszoldó és lazító hatású. Általában elégedettebbek az életükkel, akik rendszeresen foglalkoznak a hobbijukkal. A művészeti jellegű tevékenységek - pl. zenélés, rajzolás, fotózás, versírás - növeli a magabiztosságot az finomodó képességek és az érzelmi bevonódás révén, valamint jó hatással van az intelligencia fejlődésére. A kézimunka és a barkácsolás a finommotoros és a problémamegoldó készségeket javítja. A keresztrejtvény, a szójátékok, vagy a nyelvtanulás az agyat tornáztatja, és jó esetben segít elkerülni az időskori demencia kialakulását.

Végül is mindegy milyen hobbit találunk. A lényeg, hogy legyen és rendszeresen űzzük. Így nem csak aktívak és boldogabbak leszünk, hanem jobban megy majd a munka is!

2 komment

2014.05.09. 22:51 Anti-Agent

Sétálunk, sétálunk...

Címkék: egészséges életmód szellemi képességek

Szólj hozzá!

2014.05.07. 11:28 Anti-Agent

Élet. Boldog.

1901426_10152010261291527_1133586922_n.jpg_459x431

Szólj hozzá!

2014.05.04. 00:28 Anti-Agent

A böjt vége - új kezdet

hajtas.jpgBöjti napló: 4. - utolsó - felépítőnap

Lezártam a tavaszi böjtömet.

Köszönöm, hogy követted a naplómat - talán a böjtöt is. Vagy talán kedvet kaptál, hogy kipróbáld.

Nem fogod megbánni. Készülj fel rá, először csak egy rövid, három-ötnapos kúra erejéig, aztán majd érezni fogod, ha hosszabbítanál.

Talán elsőre nem sikerül majd, de ne add fel. Az első alkalommal nekem is abba kellett hagynom, mert lezuhant a vérnyomásom, szédelegte, és nem tudtam, hogyan kezeljem, Ma már sikerül, mert újra kezdtem, és megtanultam.

És újra belevágok, ha szükségem lesz rá.

Addig jöjjön az új élet, vagyis a megújult régi...

Szólj hozzá!

2014.05.03. 00:10 Anti-Agent

Jó szokások

Címkék: sport jóga böjt egészséges táplálkozás egészséges életmód

rainbow.jpgBöjti napló: 3. felépítőnap

Remek dolog megint rágni. A sok ivás és pépes étel után már igazi felnőttes kajákat ehetek.

Itt az ideje, hogy meghozzam azokat az elhatározásokat, amiket a böjt során megízlelt jó gyakorlatokból jó szokásaimmá fogok alakítani:

  • kevesebb is elég - mármint az evésből,
  • csak akkor eszem, ha éhes vagyok,
  • ha jól laktam, abbahagyom - legkésőbb,
  • tartok heti egy kímélőnapot: gyümölcs- vagy nyerskoszt-napot,
  • nem nassolok - inkább tartok néha (pl. kéthetente) egy laza napot,
  • sokat iszom - főleg vizet,
  • minden nap sokat nyújtózkodom - például reggelente jógázom,
  • hetente 3-4szer legalább egy órát sportolok,
  • sokat gyalogolok - továbbra is,

 

és: ősszel megint tartok egy jóleső böjtkúrát.

Szólj hozzá!