Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.10.03. 20:46 Anti-Agent

Birsalma - az aromabomba

Címkék: gyümölcs étel recept vitamin házi gyógynövény egészséges táplálkozás birs nyomelemek

birsalma.jpgA birsalmát szagolni, ízlelni, sütni-főzni-befőzni kell. Nem tudok neki ellenállni, és nem is akarok!

Régen volt ilyen szép a birsalmánk, mint most. A szüret után egyelőre rekeszekben várja a feldolgozást, de már most is csodálatos élményt nyújt: nemcsak vidám élénksárga színével, hanem fantasztikusan aromás illatával. Belengi az egész előszobát, és jó kedvre derít, amit belépek.

Jótékony hatásai:

  • Rengeteg C-vitamin van a nyers birsalmában,
  • igen sok P-vitamint tartalmaz, ezáltal segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását, valamint
  • kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) birsalma_szeletek.JPGis, almasavat és csersavat tartalmaz,
  • hűsítő jellege miatt ajánlott gyulladásokra (száj-, garat-, bélgyulladás - napi fél pohárral),
  • gazdag rosttartalma miatt jó a székrekedésre, serkenti az emésztést, csillapítja a puffadást,
  • antocián tartalmának köszönhetően a baktériumok okozta hasmenést is gyógyítja,
  • erős menstruáció esetén ajánlott naponta három fél pohár birsalma lét fogyasztani.
  • reumás fájdalomra is a levét javasolják,
  • pektintartalma révén szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet,
  • nyákoldó hatású,
  • nyugtató.

A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják Szárított levele is gyógyhatású.

Herkules aranyalmája, amely örök ifjúságot, egészséget és halhatatlanságot adott. Innen ered az a szokás, hogy a mielőbbi gyermekáldásért birsalmát kapott az ifjú feleség az esküvő után.  Birsalmát adott Paris is – ha nem is emiatt – Afroditénak.

Még nem döntöttem el, mi minden készül belőle az idén, általában almával kevert lekvárt (nagy pektintartalma miatt remekül besűríti kis mennyiségben is) és birsalmasajtot csinálok abból, ami a sütés-főzésből megmarad. Sokféleképpen használható még, készülhet belőle befőtt, szörp, kandírozott gyümölcs, zselé, bor, likőr és pálinka is. (A kedvencem a birspálinka!)

Használom sültek mellé (együtt sütve) és pürének, isteni belőle a leves, finom ízt ad a savanyított/kovászolt káposztának, szegfűszeggel és fahéjjal párolva nemcsak kompótnak finom, hanem süteménytölteléknek is isteni.

Most mindenekelőtt összedobok belőle egy birsalmás morzsasütit - ez gyors és nagyon finom.

Recept:birsalmas_crumble3.JPG

Fél kilónyi birsalmát - esetleg almával keverve - jól megmosok, ledörgölöm róla a bársonyt, kimagozom és kockára vágom.

Serpenyőben megpárolom 3 ek barna cukorral vagy mézzel, jó sok fahéjjal, kevés citromlével és vízzel. (Úgy is készítettem már, amikor nem fogyóztunk, hogy a cukrot összeolvasztottam egy kevés vajjal, és erre szórtam a gyümölcsöt.)

Kevergetve pár perc alatt félpuhára párolom.

Ha kész, egy tepsi aljába öntöm.

Elkészítem a morzsát: 50g lisztet, 50g zabpelyhet (esetleg valamilyen arányban durvára darált diófélét), 25g cukrot és 50g vajat összemorzsolok.

Ezt a gyümölcsre szórom.

Sütőben 180 fokon 20 percig lefedve, majd 5-10 percig fedő nélkül aranyszínűre sütöm.

Az alja csodásan karamellizálódik, a teteje ropogós!

Forrás: kaldeneker.hu, hazipatika.com, bien.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr915541435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.