Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.07.16. 17:31 Anti-Agent

Zöldbab lilában és sárgában is

zöldbabok_2.jpgAz idén először termett a kertemben lila bab. Mármint zöldbab, ami lila. De sárgám is van, és zöldem is. Bírom ezt a sokszínűséget. Keresgélem a recepteket is, mert az egyébként finom fokhagymás zöldbabfőzeléket és rakott zöldbabot nem szeretném hetente enni, márpedig most van a szezonja.

Persze a fagyasztóba is kerül, mert jól bírja a hideget, és egész évben érdemes enni. Pláne, ha valaki vigyáz a vonalaira!

Mit tud a sokszínű zöldbab:

  • 100 grammjában csak 41kcal van - ideális a fogyókúrához,
  • sok káliumot, kalciumok és magnéziumot tartalmaz,
  • sok benne az A-provitamin, a C-, a B1-, a B2- és a B9-vitamin (azaz folsav),
  • jelentős az élelmirost-tartalma is (100 g zöldségben 2g),
  • cukorbetegeknek ajánlott zöldbablevet inni (háromszor fél csésze vagy más levekkel keverve napi 1 litert), mert általa a hasnyálmirigy a természetes inzulinhoz hasonló anyagokhoz jut; emellett a száraz babhéj teáját is ajánlott fogyasztaniuk,
  • a zöldbablé B-vitaminjai révén segíti a protein felszívódását is, ezzel serkentve a májműködést, a vérben lévő méreganyagok lebontását – állítólag bármilyen méregtől – alkohol, kábítószer, szennyező anyagok – képes megtisztítani a vért,
  • hatékony a kőlerakódás ellen is, amely a sok purint, azaz húgysavat tartalmazó húsok, a szardínia, a hüvelyesek, a csokoládé és a kakaó gyakori fogyasztásának következtében alakul ki le a szervezetben (kúraszerűen napi 1,5-2,5 dl bablé ajánlott).

 És, hogy változatosabbá tegyük a zöldbabos étlapot, íme néhány recept.

Az egyik kedvencem a paradicsomos zöldbab:

  • Készítek egy finom paradicsomszószt: sűrű paradicsomlébe reszelek fokhagymát, teszek bele egy-egy szál borsikafüvet és kakukkfüvet, sózom, borsozom.
  • Ebben főzöm roppanósra az egészben hagyott zöld hüvelyű babot

Univerzális kaja: lehet köret húsétel mellé, főétel, amelyhez pl. sült krumplit adunk, egytálétel vacsorára egy szelet friss rozsos kenyérrel vagy bagettel.

 További jó babos recepteket találtok itt.

Tejszínes-citromos ceruzabab-leves, Tonhalas zöldbabsaláta tahinis öntettel, Zöldbabos tokány spagetti tésztával, Bográcsos palócleves, Szerb gyuvecs

Ha üvegben szeretnéd eltenni télire, ezt a tartósítószer nélküli receptet ajánlom.

Jó étvágyat!

Források: vitaminbank.hu, hazipatika.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr875407289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.