TIPP a KONYHÁBÓL
Elkezdődött nálunk az igazi káposztaszezon. Nyáron is szoktam venni zsenge új káposztát salátának, de a dömping most indul.
A kovászolt savanyú káposztával nyitottam: olcsó, gyors, jobb a boltinál (a piacinál is) és élet-erő-egészség.
Tényleg nagyon hamar össze lehet rakni, és 2-4 nap alatt készül el, attól függően mennyire süt a nap az ablakba, ahová kitesszük érni. Ugyanúgy lehet használni, mint a hagyományos savanyú káposztát.
Jótékony hatásai:
- salaktalanít, méregtelenít, magas rost- és tejsavbaktérium-tartalmának köszönhetően
- egészséges gyomor- és bélflórát épít,
- az érlelődés folyamatában tejsav keletkezik – a tejsavbaktériumok vastagbélben helyreállítják a bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt felborult egyensúlyát, elnyomják a káros baktériumokat és megóvnak a gyomor- és bélráktól,
- kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében,
- leve, amely szintén enyhe hashajtó, kifejezetten ajánlott a böjt alatti béltisztításra,
- C-vitaminban gazdag (100 g-onként kb. 20 mg-ot tartalmaz ), erősíti az immunrendszert,
- K-vitaminja elősegíti a sebgyógyulást,
- B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz.
- található benne foszfor, kalcium, kálium, cink magnézium és nátrium (a kálium fenntartja a vízháztartás egyensúlyát és feszesen tartja az izmokat, míg a cink a szervezet védekező rendszerét erősíti),
- víztartalma magas, 92,5 g/100 g, így a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezhetjük vele.
- betegségmegelőző növényi vegyületeket (glükozinolátot, szulforafánt, falvonoidokat) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, gyógyítják a gyulladásokat, a C-vitaminnal együtt támogatják az immunrendszert, valamint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát és ösztönözik a szervezetet a ráksejtek szaporodásának mérséklésére,
- magas ballasztanyag-tartalma révén javul az emésztés és csökkent a koleszterinszint,
- kalóriaszegény, így fogyókúrázóknak is ajánlott a napi diéta részeként.
Recept:
A fejes káposztát legyalulom vagy vékonyan felszeletelem, Besózom - erősebben, mintha salátához készíteném elő - és lefedve fél órát állni hagyom.
Egy hámozott nyers krumplit az 5 literes befőttesüveg aljára teszek,ez biztosítja a keményítőt, amely a kovászoláshoz kell. Úgy működik, mint a kenyér a kovászos uborka tetején, de sokkal gusztusosabb és nem lesz zavaros a leve.
Erre rétegezem a gyalult káposztát a fűszerekkel: ezúttal csak babérlevél és szemes bors, de mehet bele ízlés szerint erős paprika egészben, mustármag, birsalmaszeletek, fokhagymagerezdek.
A káposzta sós levét is beleteszem, majd felöntöm annyi sós langyos vízzel, hogy ellepje a káposztát.
Az üveget úgy fedem le, hogy tudjon szellőzni. Napos ablakba állítom. Az időjárástól függően 2-4 nap alatt elkészül. Közben kóstolni kell, hogy ellenőrizzük az érettségét.
Hűvös kamrában vagy hűtőben hónapokig eláll, tehát ha van hely, érdemes nagyobb adagot készíteni.
A burgonyát lereszelve elkészítheted salátának (ecettel, majonézzel, fokhagymával, fűszerekkel).
Természetesen uborkát, cukkinin, apró patisszont is lehet így kovászolni, pl. kaporral ízesítve.
Források: mindemegette.hu, origo.hu, ideal.hu