A bouquet garni - a franciák kis fűszercsokra - nagyon praktikus és nagyon csinos. Többféle friss fűszernövény összekötve a fogás ízesítésének, a szakács ízlésének megfelelően.
A külön-külön is finom és egészséges (gyógynövénynek is kiváló!) fűszernövények zamata és hatása összeadódik, és megadja az étel alapízét.
A praktikussága is vitathatatlan. A kedvelt és bevált fűszerezésen nem mindig akar az ember változtatni - ilyenkor máris kéznél van a szükséges összeállítású és mennyiségű ízbomba.
Télire persze nem tudom frissen eltenni. Meg lehet szárítani szépen fellógatva is a kis csokrokat, de én most a fagyasztót választottam. Felcímkézve bezacskóztam a különféle összeállítású csokrokat, és főzéskor csak előkapom a megfelelőt, és már mehet is a levesbe, raguba.
A klasszikus bouquet garni petrezselyemzöldből, turbolyából, kakukkfűből és babérlevélből áll, de természetesen a franciák is többféle változatot használnak. Náluk ez kapható a piacon, a fűszeresnél és odahaza is készítik a ház kedvencét.
Én most hatféle csokrot készítettem azokból a friss fűszernövényekből, amelyeket éppen le tudtam aratni a kertben. Hármat levesekhez, hármat ragukhoz. Mindegyikhez használtam petrezselyemzöldet, ehhez társítottam a többieket: rozmaringot, kakukkfüvet, babért (az is a kertből van!), zsályát, izsópot, tárkonyt, borsikafüvet és íze és illata miatt curryfűnek becézett szalmagyopárt (sajnos turbolyám és majoránnám éppen nincs, csakis ezért maradtak ki).