A gyomor és az agy együttműködése révén érezzük az éhséget, illetve a jóllakottságot. Ez a jól működő kapcsolat azonban elromlik, amikor valaki elhízik, és ami a legrosszabb hír: akkor sem áll helyre, ha az illető lefogy.
Az Adelaide-i Egyetem legújabb kutatásai azt mutatják, ez lehet az egyik kulcsa annak, miért nem tudják sokan megtartani a súlyukat a sikeres diéta után.
Stephen Kentish, az egyetem PhD hallgatója kezdte vizsgálni a zsírdús étkezés a bélrendszer jelzőképességére gyakorolt hatásait, illetve annak változását a fogyókúra, a súlyvesztés után. A publikált eredmények azt mutatják, hogy hosszabb ideig tartó zsírdús táplálkozás következményeképpen a gyomor teltséget mutató jelzéseire az agy érzéketlenné válik. – Ezért egyre többet kell enni, hogy az illető jóllakottnak érezze magát – mondja Amanda Page egyetemi docens.
A leptin nevű hormon, amely a táplálékbevitelt szabályozza a szervezetben, normál esetben időben figyelmeztet a evés befejezésére. Elhízás esetén azonban a leptin érzéketlenné teszi a teltséget jelző idegeket. Az elhízott személy így egyre többet eszik, és egyre nagyobb súlyfelesleget halmoz fel.
A rendszer pedig elromlik, és az esetek 95 százalékában nem javul meg a fogyás után sem. Egyelőre nem tudják még, hogy ez magától visszafordulhat-e esetleg hosszabb idő után. További kutatások szükségesek, hogy megtalálják a lehetséges külső segítséget, amellyel a jól működő gyomor-agy kapcsolat helyreállítható lesz.
Az eredeti cikket elolvashatod a sciencedaily.com oldalán.