Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.08.06. 19:35 Anti-Agent

Szederszüret a kertben és az erdőszélen

Címkék: gyümölcs tea szeder egészséges egészséges táplálkozás fiatalító egészséges fogyókúra

szeder1_2.jpgŐrület ez a hőség, agyon kell locsolnom a szedremet (is), hogy legyen rajta valami. De locsolom szorgalmasan azért a pár szemért.

Aztán nagyobb mennyiségért és a még zamatosabb ízért hamarosan bevetem magam a Halom-hegy szedreseibe, hosszú nadrágban és ingben. Az ottani szederbokrok ugyanis tövisesek, minden porcikájuk szúr és tép. Hiába öltözöm be, szederszüret után mindig úgy nézek ki, mintha egy macskahaddal harcoltam volna. A sebeimre friss szederlevelet morzsolgatok - kutyaharapást szőrével.

A néphit szerint a szederbokor nemcsak védi a házat a villámlástól, hanem életereje növeli a férfierőt. Állítólag, ha egy ága beleakad egy nő szoknyájába, azt jelenti, hogy egy özvegyember rá gondol.

Az biztos, hogy nem hátrálok meg! Röviden: mert imádom! És hosszan: mert

  • gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időskori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük. A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását.
  • dúskál az antioxidáns flavonoidokban aminek immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatását köszönheti;
  • magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést;
  • növényi rostjai (egy maréknyi szeder 8 gramm rostot tartalmaz) segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét;
  • gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek;
  • kalóriatartalma annyira alacsony (100 g gyümölcsben csak 40 kcal), hogy gyakorlatilag annyit ehetek belőle, amennyit csak akarok – közben csökkenti a vércukorszintet, segíti a fogyást;
  • nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort, valamint magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin;
  • elősegíti a vas felszívódását a táplálékokból, ezért mérsékli a vashiány kialakulásának a kockázatát;
  • mangánban igen gazdag, 100 gramm fedezi a napi ajánlott bevitel felét, ezért segít megőrizni a csontok erős, egészséges állapotát;
  • taninntartalma miatt sebekre kenve például vérzéscsillapító hatása van;
  • luteintartalma védi a szemet a káros ultraibolya sugárzástól;
  • folsavtartalma miatt terhes nők számára is ajánlott a fogyasztása, mert segít megakadályozni a születési rendellenességek kialakulását
  • a gyümölcslé segít vérszegénység, lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen, valamint hatékonyan gátolja káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését;
  • szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra;
  • magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és -gyógyító hatása.
  • természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női betegségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.
  • megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt;
  • vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.

 

Egyébként a szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is említik jótékony hatását. Az 1500-a években a patikusok ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

Lehetőleg nyersen egyetek belőle minél többet, mert értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. De későbbre is érdemes eltenni: jól fagyasztható, készíthető belőle szörp, dzsem, befőtt, lekvár is. sőt bor és likőr is.

 

Források: hazipatika.com, hungarianflavours.com, vital.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr665447991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.