Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.07.23. 00:34 Anti-Agent

Lyon – aranyfej a fű alatt

Címkék: utazás jó hely Lyon

Parc_Tete_dOr_tavirozsa2.JPGA legenda szerint kincsek, köztük egy Krisztus-fej van elásva Lyon legnagyobb parkjának füve alatt. Vagy talán valamelyik rózsakertben? Vagy a zsiráfkifutóban? Nem tudni, de az Aranyfej Park (Parc de la Tête d’Or) e nélkül is csodálatos. Ha feltöltődni vágy a turista, hát pár órára betérhet ide.

Franciaország egyik legnagyobb (117 hektáros), 1857 óta látogatható, bekerített parkjában található egy fantasztikus kiállítású és faj- és fajtagazdagságú botanikus kert, csodálatos üvegházakkal, egy tágas, barátságos kiképzésű állatkert, több mesés rózsakert és más ágyások szebbnél szebb növénykompozíciókkal, és a hatalmas füves területek között egy nagy, smaragdvizű tó.

A belépés ingyenes, csak a csónakázásért és a vízibiciklizésért kell fizetni. A zongorázás is díjmentes, csak fel kell keresni a hangszert az egyik pihenőben, és szabad a vásár.

Vannak olyan szerencsés lyoniak, akiknek az erkélye nemhogy a parkra néz, hanem egyenesen belóg a parkba a hárs- és egyéb csodálatos fák, például az óriási, mézillatú virágokban pompázó fák közé.

Biokertészkedés nagyvárosi méretekben

Bioparkról beszélünk, hiszen 2002 óta Lyon közparkjaiban, -terein, városi fenntartású parkjaiban nem használnak Parc_Tete_dOr_pozsgaskompozicio.JPGsemmiféle olyan növényvédőszert, gyomirtót, valamit növekedésserkentőt, trágyát, ami nem állja ki az öko- és bio-címkét. A város vezetése hadat üzent ezzel annak a szomorú statisztikának és gyakorlatnak, miszerint Franciaország Európa legnagyobb, és (az USA, Brazília és Japán után) a 4. legnagyobb szintetikus permetszer-felhasználója. Inkább talajt takarnak, védőnövényeket és -rovarokat, például katicahadakat vetnek be!

Mutatok néhány képet a parkból. Nagyon nagy kár, hogy az illatokat nem tudom közvetíteni, mert a rózsakertben nem csak a látvány volt pompás!

Ha itt belépsz, csak jó dolgok várnak rád!

Tete_dOr_park.JPG

Például ilyen óriási, illatos virágok fogadnak lépten-nyomon.

Parc_Tete_dOr_oriasvirag.JPG

Meg kedves, mosolygós krokodilusok.

Parc_Tete_dOr_krokodilhaz.JPG

Ezek a húsevő növények már vérszomjasabbak. De szerencsére üveg mögött tartják őket – legalábbis a vandalizmust megelőzendő (ld. Budapesti Füvészkert).

Parc_Tete_dOr_husevok2.JPG

Húsevők szabadlábon.

Parc_Tete_dOr_husevok.JPG

A szavannán (mármint a kifutóban) teljes a béke.

Parc_Tete_dOr_szavanna_kifuto.JPG

Ebben az alpesi kertben a világ összes magashegyi klímájú területéről találunk összefoglalót.  Mászni sem kell sokat érte.

Parc_Tete_dOr_alpesi_kert2.JPG

Ágyások, tudományos rend szerint.

Parc_Tete_dOr_bitanikus_kert2.JPG

Bambuszerdő.

Parc_Tete_dOr_bambuszerdo.JPG

Idill, csak úgy mentében.

Parc_Tete_dOr_kala.JPG

Séta-, bicikli és -tricikliutak.

Parc_Tete_dOr.JPG

A .

Parc_Tete_dOr_to.JPG

Egy villanásnyi szecesszió.

Parc_Tete_dOr_szecesszios_mozaik.JPG

Szépséges és különleges  tavirózsák a Viktória-házból.

Parc_Tete_dOr_tavirozsa_haz.JPG

Parc_Tete_dOr_tavirozsa3.JPG

Parc_Tete_dOr_tavirozsa1.JPG


Parc_Tete_dOr_tavirozsa4.JPG

A muskátlisimogató: a leveleket megdörzsölve kell azonosítani, milyen illatú növénnyel  van dolgunk. Dörzsöltünk menta-, citrom-, rózsa- és citronella-illatú muskátlit.

Parc_Tete_dOr_muskatli_szagolo.JPG

Megpihentem a nagy üvegházban egy fatörzsből faragott kis széken.

Parc_Tete_dOr_palmahaz.JPG

Parc_Tete_dOr_uveghaz.JPG

És a rózsakertek. Ha láttatok már csodát! Én szagoltam is. Nem lehetett betelni a látvánnyal és az illatokkal. Parádés beültetések és pompás, díjnyertes virágok serege.

Parc_Tete_dOr_rozsakert2.JPG

És végül egy futam a zongorán.

Parc_Tete_dOr_zongora.JPG

Ezeket a  fotókat is - akárcsak a többi lyoni képet - nagylányom és útitársam, Kiss Anna készítette. Köszönöm!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr345419485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása