Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.07.13. 16:02 Anti-Agent

Lyon - kötelező a kerékpár!

biciklidepo2_3.jpgVitathatatlanul a reneszánszát éli mostanság a városi biciklizés. Olcsó, környezetbarát és egészséges (ha nem veszel közben levegőt) közlekedési eszköz az autózás és a tömegközlekedés helyett.

Lyonban kötelező a biciklizés! Nem mintha olyan csapnivaló lenne a az ottani bkv, bár este 10 után már csak fényévenként csíphető el egy-egy jármű. Hanem mert ez a legkézenfekvőbb megoldás arra, hogy gyorsan eljussunk ából bébe, vagy mondjuk turistaként bebarangoljuk a várost. Sajáttal is lehet, de itt sokkal egyszerűbb a bérelt.

Mindenhol ott vannak

Egyszerűen mindenhol van depó pár száz méteren belül. A városban  347 helyen lehet felvenni és letenni a bérbicikliket, és az a terv, hogy 300 méteren belül mindenhol legyen állomás (Lyon kb. fele akkora, mint Budapest). 2005 májusában indult a szolgáltatás, és egy éven belül naponta átlagosan 22 ezer bérlést regisztráltak. Már 40000 fölött van a bérletesek száma és 4000 járgány várja a kerekezőket.

A helybeliek számára természetes választás a kerékpáros közlekedés napsütésben, esőben és hóban, farmerban, kiskosztümben és öltönyben is. Munkába menet, bevásárolni, esti programra menet. Nincs kifogás.

Előfordul, hogy nincs hely ott, ahol éppen vissza akarjuk adni, különösen este a lakónegyedekben kell keresgélni, de akinek van okostelefonja, pár pillanat alatt lekérdezheti, hogy hol van szabad hely a környéken.

A tömegközlekedési bérlettel vagy külön előfizetéssel lehet használni a szolgáltatást, a diákok kapnak kedvezményt. Turisták a háromnapos Lyon-bérlettel bérelhetnek olcsóbban.

"Nem lyoni, aki nem teker!"

8eme_annivelov_festival.pngEz az idei, 8. évfordulós VéloV, azaz bérbicikli-fesztivál jelmondata volt. A szervezők 1200 méteres közös hajtásra hívták a lyoniakat meg mindenki, aki arra járt. A Fourvière-hegyre, a bazilikához (az alábbi képen látszik a háttérben a párizsi Eiffel-toronyhoz hasonló fémtoronnyal együtt) kellett feltekerni, ahol a vállalkozó kedvűek frissítőket és külön erre az alkalomra egy helybéli művész készítette képeslapokat (ld. balra) és pólókat kaptak.

Természetesen én is bringáztam. Ami egyrészt persze, mert szeretek. Másrészt viszont: itthon kerülöm a biciklin_2.jpgvárosban a biciklizést, főleg hosszabb távokon. Nem szeretem: büdös van, nem érzem magam biztonságban, kevés az igazán alkalmas útvonal, az autósok még mindig nem figyelnek eléggé a kerékpárosokra, ha nem viszek mázsás láncot, ellopják két perc alatt...

Lyonban nem volt félelem érzetem egy percre sem. Rengeteg a kellemes bicikliút a belvárosban is, az autósok és a buszvezetők figyelnek, sőt figyelmesek, nem dudálnak, még a nézelődő turista-kerékpárosokat sem üvöltik le. Ha nem jött a busz vagy nem volt csatlakozás, mentünk inkább biciklivel. Jó volt két keréken felfedezni a várost, a folyópartokat, ez mindig egészen más élmény, mint bármi mással közlekedni. Remélem, Budapesten is sikerül egyszer valami hasonlót összehozni.

fotók: Kiss Anna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr1005402090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása