Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.07.12. 15:13 Anti-Agent

Együnk sárgabarackot, hogy tovább éljünk

Címkék: gyümölcs egészség recept vitamin antioxidáns dzsem kozmetikum egészséges táplálkozás kajszibarack fényvédő ránctalanító nyomelemek fiatalító hosszú élet titka anti-aging

kajszifa_wordpress.jpgA sárgabarack ránézésre is maga az élet, az egészség. Mindig is imádtam nyersen is, lekvárnak is (pálinkának is).

 Utánanéztem, és tényleg: enni kell, mert

  • A-vitamin és béta-karotin tartalma erősíti a szemetkéslelteti az időskori látásromlást, védi a bőrt a nap káros sugarai ellen, valamint segíti a haj és a köröm egészségének megőrzését (három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük a napi A-vitamin-igényünket),
  • pakolásként regenerálja a bőrt,
  • tartalmaz C-vitamint, vasat és szalicilsavakat – ezek így együtt erősen fokozzák a szervezet ellenálló-képességét,
  • káliumot, ként, foszfort, magnéziumot is tartalmaz nagyobb mennyiségben,
  • gazdag kalciumforrás, ami elősegíti a csontok építését,
  • méregtelenítő, tisztítja a májat,
  • 100 gramm kajszi energiatartalma 44-51 kcal,
  • magas flavonoidtartalma antioxidáns hatású, így segíti megelőzni a daganatokat,
  • magjának jelentős B17-vitamin tartalma ugyancsak gátolja a rákos sejtek kialakulását,
  • az aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, enyhe hashajtó hatású,
  • magjának olaja bőrpuhító, ránctalanító.

Megoszlanak a vélemények, hogy tényleg a sárgabarack-e a hunzák, ennek a Himalája pakisztáni részén, a mai napig napig meglehetősen elzártan élő népcsoport tagjai magas életkorának titka, de bizonyosan egy a sok közül.

A hunzáknál nem ritka a száz év fölötti kor - többen százhúsz évnél is idősebbek. Ezt pedig csak egészségesen lehet! A 20. századik közepéig ismeretlen volt náluk a szívbetegség, a vérnyomás-problémák, a daganatos megbetegedések. Nem használtak ugyanis cukrot, még mézet sem, aszalt sárgabarackkal édesítettek. A gyümölcsöt ma is egész évben fogyasztják, frissen vagy aszalva, illetve a magjának beltartalmát szárítva és olaját kipréselve sütéshez-főzéshez.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a hunzák népe olyan életmódot folytat, amely nem a legkönnyebb megélhetést nyújtja, de az egészségre kifejezetten előnyös. A 2500 méteres magasságban teraszokon termelik meg a zöldségeket, gyümölcsöket, ami igen keserves munka. korábban épphogy elegendő volt számukra, s ha tavasszal már elfogyott, kényszerű böjtöt tartottak. Szinte teljesen vegetáriánusok voltak, amikor lehet friss, nyers ételeket fogyasztottak, még hírből sem ismerték a mesterséges adalékokat. Sokat dolgoztak, mozogtak a jó hegyi levegőn, nem nézetek tévét... Sajnos ez múlt idő, mert hozzájuk is begyűrűzött a civilizáció a maga ártalmaival. De azért még mai is a hunzák az egyik legtovább élő nép. Mert a sárgabarack-evést nem adták fel!

Apricot-Kernel-Pictures.jpgKísérletek szerint a barackmagban található cián-glikozidok valóban elpusztítják a rákos sejteket, a kemoterápiához hasonlóan hatékonyan, de természetesen annál sokkal kíméletesebben.

A magokból általában nem eszünk annyit, hogy ciánmérgezést kapjunk, de fogyasztását nem szabad túlzásba vinni: szakemberek naponta legfeljebb 5-6 testsúlykilogrammonként 1 mag fogyasztását ajánlják. Ennyit azonban időnként legalább kéretik megenni, mert megelőzésként is hatásos!

A magokat felhasználás előtt érdemes pár órára beáztatni, így kioldódnak az enzimgátlók, amelyek felpuffaszthatnak, hányingert, émelygést, gyomor, és hasfájást okoznak.

A kereskedelemben kapható sárgabarackmag-olaj könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakban és tápanyagokban gazdag, s fogyasztás mellett bőrápolásra, a ráncok kisimítására is alkalmazható.

Tehát, együnk minél többet nyersen, főzzük be (kiválóan alkalmas a cukor nélküli eltevésre, pl. így), aszaljuk, törjük meg a magját és szárítsuk meg.

Én is tettem már el belőle lekvárt, sőt készült egy isteni levendulás sárgabarack-őszibarack dzsem is. Próbáljátok ki!

Forrás: hazipatika.com, origo.hu/egeszseg, szaffinafuszerkonyhaja,blogspot.hu, wordpress, kernel pictures

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr75401931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása