Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.06.15. 08:00 Anti-Agent

Ki ne öntsd a tejsavót!

Címkék: bőr étel recept vitamin házi egészséges kozmetikum egészséges táplálkozás nyomelemek tejsavó egészséges fogyókúra

Rákaptunk a házi készítésű sajtokra, hetente legalább egyszer készítek valamilyen finom fűszerrel. Egy liter házi tejet használok fel egy adaghoz, és a művelet során majdnem egy liter tejsavó keletkezik. Nincs szívem kiönteni, ezért utánanéztem, mihez kezdhetek vele.

A savó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Vétek lenne kiönteni, mert nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.

Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélműködésre, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos ízületi betegségek, gyulladások, immungyengeség esetén. A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli időszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert elősegíti a zsírégetést segíti elő, és nem engedi az izomszövetet lebontani. Fehérje és szénhidrát alkotóelemeinek aránya nagyon hasonló az anyatejéhez.

A savó felhasználása nagyon sokoldalú:

  • Lehűtve, magában is iható, főleg nyáron nagyon üdítő ital.
  • Gyümölccsel, mézzel, fűszerekkel összeturmixolva finom és egészséges italt készíthetünk reggelire vagy tízóraira.
  • További tejtermékek készülhetnek a felhasználásával, például zsendice (erdélyi savós túró) és orda vagy más néven ricotta (édes túró). (Videó-recept itt.)
  • Felhasználhatjuk rizs és gabonafélék főzéséhez víz helyett. (Savóból a negyedével többet adjunk hozzá, mintha vízzel készítenénk.)
  • Olyan főzelékek habarásához is használhatjuk, amelyekhez illik kicsit savanykás íze.
  • Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, sokkal levegősebb és finomabb lesz a tészta, sőt sokkal hosszabb ideig eltartható. Finom parasztkenyeret már kipróbáltam, következik az ír szódáskenyér!
  • Kalácshoz és más édes kelt tésztához 2-3 evőkanállal érdemes hozzáadni, hogy a tészta könnyedebb, lágyabb legyen.
  • Jégkockatartóban lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.
  • Szappankészítéshez bőrpuhító, bőrtápláló adalékként használható.
  • Száraz bőrűek öntsenek 3-4 liter savót a fürdővízbe, így puhító, nyugtató fürdőt készíthetnek.
Tejcukorérzékenyek nem fogyaszthatják!
Források: antalvali.com, lacikonyhamaskent.blogspot.hu, tejedes.hu,

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr505362107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.