Igen jól sikerült a mai tejsavóval készített Graham-kenyerem. Íme az egyszerű recept:
- 300g fehér kenyérliszt
- 300g Graham-liszt
- 300ml tejsavó
- 40g friss élesztő
- 3 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál vaj
- A tejsavót a cukorral meglangyosítottam, majd belemorzsoltam az élesztőt. Felfuttattam.
- Közeben kimértem a száraz hozzávalókat, és megolvasztottam a vajat.
- Amikor beindult az élesztő, az elkevert liszt közepébe mélyedést készítettem, és beleöntöttem az élesztős tejet. Összegyúrtam.
- Kb. 8-10 perc dagasztás után szép, rugalmas cipót kaptam. A cipót letakarva (most kelesztőtálban) 40 percig kelesztettem.
- Ezután jól átgyúrtam, majd a belisztezett sütőlapra borítottam, és újabb 30 percig kelesztettem.
- Közben a sütőt 180 C fokra előmelegítettem.A sütő aljába egy kis lábasban vizet tettem.
- Az újrakelt cipót 40 perc alatt szép pirosra sütöttem úgy, hogy az utolsó 10 percre megkentem vízzel.
- Kendővel letakarva próbáltuk megvárni, hogy kihűljön.
Nem sikerült kivárni, langyosan megkóstoltuk. Finom puha lett. A belseje lyukacsos, a héja ropogós.