A borsóleves (à la anyukám, galuskával, új fokhagymával) szezonja már bőven elindult, heti több zacskónyi új borsó fogy nálunk nyersen, főve – gyorsan.
De ezt most magam szedtem a kertben. Még március elején vetettem egy sort, utána jött még sok hideg meg hó, de hősiesen kikelt. (Azóta már a későbbiek is virágoznak, hüvelyesednek, szépen szakaszosan, ahogy kell.)
Nem nagy adag, egy levesre való, de a miénk! Térdig vizesen jöttem be a záporeső után, de sebaj. Sietek is a főzéssel, mert ha nem figyelek, elfogy nyersen.
Egyébként az sem baj, mert úgy is nagyon egészséges (nemcsak mézédes):
- nyersen sok C-vitamint tartalmaz (a napi ajánlott mennyiség 67 százalékát),
- jelentős mennyiségű folsav van benne,
- jelentős a K-vitamin tartalma, ez fontos a csontfejlődésben, illetve az Alzheimer-kór
- tartalmaz antioxidáns flavonoidokat is, például karotint, luteint, zeaxanthint, valamint A-vitamint is, ez utóbbi nélkülözhetetlen a bőr és a szem egészségéhez,
- gazdag B-komplex vitaminokban (B-komplex vitaminokban),
- található benne még vas, cink, réz és mangán,
- tápanyagtartalma 81 kcal/100g.