Kategóriák

Állandó oldalak

Én és a blog

"Fiatal 40-es nő szeretne fiatal maradni." Mert a fiatalság megőrizhető! Hiszek abban, hogy testtel, szellemmel és lélekkel egyaránt tudatosan törődni kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani gondolatokkal, tanácsokkal és ötletekkel kor- és sorstársaimnak a blogomban.

Címkék

100 évig élni (1) 40 felett (5) áfonya (1) agy (1) aktivitás (4) alvás (2) anti-aging (10) antioxidáns (7) átlagéletkor (1) a gyomor nem felejt (1) Balaton (1) birs (1) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) böjt (10) bölcsesség (1) boldogság (3) boldogtalanság (1) bőr (6) bor (1) borágó (1) borsó (1) bouquet garni (1) célok (1) csatni (1) dekoráció (1) depresszió (1) diéta (1) dió (1) dzsem (3) egészség (14) egészséges (13) egészséges életmód (13) egészséges fogyókúra (10) egészséges táplálkozás (23) élet (6) életöröm (1) élettartam (1) energetizálás (2) energia (5) eper (3) eperlevél (1) étel (8) fejlődés (1) feltöltődés (5) fényvédő (2) fiatalító (7) fogyókúra (2) Folly Arborétum (1) füge (1) fűszer (2) futás (3) geopark (1) görögdinnye (1) gourmet (3) gyógy (1) gyógynövény (7) gyömbér (1) gyümölcs (15) halál (1) harmónia (2) házi (7) hidratáló (1) hírek (1) hobbi (1) hőség (1) hosszabb élet (3) hosszú élet titka (11) hús (1) húsmentes (1) Igazak (1) immunerősítő (2) inspiráció (1) játék (1) jóga (7) jó hely (8) kajszibarack (2) Kapolcs (1) kenyér (1) kert (2) kézimunka (1) kikapcsolódás (2) koncentráció (1) kozmetikum (4) kreativitás (1) kreatív energia (3) krém (1) kutatás (3) légzés (2) lélek (1) levendula (2) Lyon (3) mandala (1) Marlo Morgan (1) meditáció (4) méhek (1) menopauza (1) méregtelenítés (4) méregtelenítő (3) motiváció (1) mudra (1) muskotályzsálya (1) napfény (1) nosztalgia (1) nyomelemek (11) nyugtató (1) olvasás (1) öregedés (1) ötlet (1) párkapcsolat (1) program (3) rákmegelőző (1) ránctalanító (3) rebarbara (3) recept (14) reggeli (1) sajt (1) salaktalanító (3) séta (1) spárga (1) sport (5) stressz (1) szabadidő (1) szamóca (1) szeder (1) szederlevél (1) szellem (1) szellemi frissesség (1) szellemi képességek (3) szex (1) szilva (1) szilva tatin (1) születésnap (1) tánc (1) tanulás (1) tartósítás (2) tea (7) tejsavó (1) termékenység (1) természet (1) test (2) testmozgás (2) testsúly (1) tudatosság (6) túra (1) utazás (6) Vasútpark (1) vegetáriánus (1) vidámság (2) vitamin (12) víz (2) zöldség (5) zsálya (1) Címkefelhő

Test - lélek - szellem

2013.05.09. 01:11 Anti-Agent

Leánykori nevén szamóca

Címkék: gyümölcs recept vitamin antioxidáns eper egészséges egészséges táplálkozás szamóca nyomelemek fiatalító egészséges fogyókúra eperlevél anti-aging

Mennyire vágytam az ízére, a színére! Már megjelentek a tavasz zsenge zöldjei, és most itt az első piros is. És az az édes, zamatos, lédús élvezet! A szabadföldi eper íze és illata igazán csodálatos. Bónusz: az eperben sok vitamin van, antioxidáns és öregedésgátló hatású.

 

Irány a piac! Vásároljunk teljesen piros, érett, lehetőleg szabadföldi, ha lehet, biogazdálkodásban termesztett epret, illetve szamócát. (Most vonatkoztassunk el attól, hogy télvíz idején is lehet kapni az eperre külsőre kísértetiesen hasonlító, ám teljesen íztelen mesterséges „eper” terméket. Egyrészt mert nem eszünk műanyagot, ugyebár, másrészt mert meggyőződéses hívei és követői vagyunk a szezonális fogyasztásnak és az „Étkezz lokálisan, gondolkozz globálisan” elvnek.)

 A bogyós gyümölcsökben rengeteg vitamin van, és bizonyítottan öregedésgátló hatásúak. A  szamóca, amit általában (földi)epernek nevezünk [A szamóca tévesen eper] az első bogyósunk tavasszal. Tekintsük jó szövetségesnek a fiatalító programban, mert sok jó tulajdonsága van a kis pirosnak.

 Egy adag eper C-vitamin tartalma például fedezi egy felnőtt napi szükségletét (60mg / 100g),

C-vitamin tartalma erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, s nagy szerepe van a kollagén termelésben is, így felveszi a harcot az arcbőr ráncosodásával szemben. Egy 2007-es amerikai kutatás szerint csökkenti a bőr korral fokozódó szárazságát is.

 Gazdag még A-, B1-, B2- és E-vitaminokban és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). Csökkenti a koleszterin-szintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is. Vastartalma segíti a vér oxigén szállítását és csökkenti a vérszegénységet, folsavtartalma segíti a vérképződést.

 Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását. Ráadásul gazdag mangánban is, amely ugyancsak kulcsfontosságú antioxidáns ásványi anyag. Így nem csoda, hogy amerikai kutatók a 27. helyre sorolták a legjobb 50 antioxidáns élelmiszer között és 4. helyre a gyümölcsök között (a szeder, a vörös áfonya és a málna mögött).  Magas ásványianyag- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően bizonyítottan véd szívbetegségek és egyes daganatokkal szemben is.

Mivel alacsony az energiatartalma (35 kcal 100 grammban) a testsúlycsökkentő, -megőrző étrendben is ideális, ráadásul mangántartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését.

Vértisztító, méregtelenítő hatása is közismert, segíti a méreg- és salakanyagok lebontását. Emésztést és a veseműködést serkentő, immunerősítő hatást tulajdonítanak neki. Megtalálható benne a szalicilsav is, amely az aszpirin egyik hatóanyaga. Kutatások igazolták, hogy kedvezően szabályozza a vércukorszintet csökkentve a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Magjainak cinktartalma révén afrodiziákumként is megállja a helyét, mivel az befolyásolja a tesztoszteronszintet, ami javítja a spermiumok termelését.

Levele is gyógynövény: vértisztító és vizelethajtó hatású, egyes indiai kutatások szerint kivonata nem szabályozza a vércukor mennyiségét, s antioxidáns összetevőinek köszönhetően hatékonyan csökkenti a "rossz", LDL-koleszterin szintjét.

Kozmetikumként sem utolsó, hiszen gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetőn érdemes napégette bőrre használni.

Akinél az eper fogyasztása allergiát vált ki, passzírozza át a gyümölcsöt, hiszen a hisztamin termelődéséért az apró magok a felelősek. Ám megfigyelték, hogy fokozatos szoktatással az allergiás reakció kiküszöbölhető (orvosi felügyelet mellett, homeopatikus adaggal kezdve).

 Természetesen a legjobb nyersen fogyasztani, alacsony energiájú kísérőkkel, de sok izgalmas süteménynek is fontos alapanyaga. Lekvárnak is eltehetjük, nagyon finom sütőben készítve. Fagyasztható is, de állagát sajnos elveszíti, így én inkább eperpürét készítek belőle, úgy teszem a mélyhűtőbe.

Receptek:

Tejfölös eper - A jól megmosott és lecsepegtetett epret összekeverjük ízlés szerint édesített tejföllel. Nem baj, ha egy két szem megnyomódik, mert úgy kicsit levet ereszt. Tehetünk bele kevés tejszínt, illetve vaníliakivonatot is. Egy órára hűtőbe tesszük.

balzsamos-mézes-epres saláta kacsahússal és körtével, epertiramisu, joghurtos eperpite, sült eperdzsem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalmaradok.blog.hu/api/trackback/id/tr885290545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása